VAPAA VESILIIKENNE
OVER €219.83
 

Azu Manga Daioh Puku
Azumanga Daioh (jap. あずまんが大王 Azumanga daiō) on japanilainen huumorimanga, josta on sittemmin tehty suuren suosion länsimaissakin saavuttanut animeversio. Sarja kertoo japanilaisten koulutyttöystävysten arjesta, ja sen on luonut Kiyohiko Azuma.

Sarjan nimi on monitasoinen kielellinen vitsi. Se lausutaan samalla tavalla kuin "Azumanga da yo", "tämä on Azuman sarjakuva". Toisaalta "daiō" on erinomaisuutta tarkoittava termi (esimerkiksi Aleksanteri Suuri on "Alexander daiō") joka löytyy myös sarjaa julkaisseen lehden, Dengeki daiōn, nimestä; niinpä nimi voi tarkoittaa myös "Azuman loistava sarjakuva".

Alkuperäinen manga koostuu neljän ruudun stripeistä. Tämä lähtökohta näkyy myös animeversiossa, joka alkujaan esitettiin TV:ssä lyhyinä viisiminuuttina katkelmina arkipäivisin. Viikonloppuna nämä katkelmat esitettiin yhtenä 25-minuuttisena jaksona. Tämän takia yhdelläkään jaksolla ei ole varsinaista pääjuonta. Sekä manga että anime seuraa löyhästi lukiovuosia. Sarja päättyy valmistumisen ja jatko-opintojen välisen kesäajan alkuun.

Yhdysvalloissa sarjan lisenssin omistaa ADV Films. Suomeksi mangan julkaisi Punainen Jättiläinen 2007-2008.